Matroesjka zorgt voor topavond (verslag)

geplaatst in: Klifhangers | 0

Vrijdag 14 september was het dan zover. De voortekenen waren al goed: een hilarisch damesduo, meer dan goede recensies in het NRC, het Parool en een lang interview in de Volkskrant. Met deze voorstelling openden we het nieuwe theaterseizoen 2018-2019.

In een zo goed als uitverkocht huis kwam technocabaretduo Matroesjka (Lisa Loeb en Janneke Rinzema) theater de Klif eens flink aanpakken. Met dikke beats en vrij harde grappen, kregen deze spraakwatervallen moeiteloos de zaal aan het lachen. Rare typetjes, vlijmscherpe grappen en prachtige liedjes waarin de klankkleur van hun stemmen prachtig samenkwam, wisselden elkaar in rap tempo af. Al zat er niet écht een rode draad in het programma, het klopte allemaal. Soms op het randje en hierbij werd ook ‘de ziekte in mijn hoofd‘ van Lisa niet geschuwd uitgebreid te benoemen. Tussen hun eerste show ‘Eeuwig vlees’ (2016) en ‘Brainwash’ (2018) waren de dames vanwege diezelfde ‘ziekte’ helaas genoodzaakt te stoppen om Lisa goed te laten herstellen. En zoals Janneke aangaf, de één kan niet zonder de ander bestaan.

Vanavond had de show géén pauze. Dat pakte goed uit, want het publiek bleef lekker ‘in the flow‘. De dames zijn heerlijk op elkaar ingespeeld. Hilarisch was de scene waarbij er werd gedroomd van een vakantie waarbij Janneke, dan 69, werd besprongen door een mooie, grote, gespierde bruine man. Deze pakte haar lekker aan en Janneke stond te twerken, alsof haar lieve leven er van afhing. Of de herinnering die werd opgehaald door de hoog bejaarde Tinie, aan haar jeugdliefde Punjabi Piet. Een Indiase prins. Soms kreeg je als publiek een onderbuikgevoel en wist je niet zo goed of je nu moest lachen, applaudisseren of het grinnikend aanhoren.

Op Facebook zei iemand: “Twee Matroesjka’s voor de helft van het geld van één Youp van het Hek. Maar dan vele malen leuker!” Dat vonden wij ook! En al was dit een try-out, het deed zeker niet onder voor een reguliere voorstelling. Brainwash is een show die je gezien moet hebben. Van ons had het best nog wat langer mogen duren. Het was een TOP avond!

Petro

Foto’s: Toon de Vos

MATROESJKA 1-THEATER DE KLIF