Wijkbewoners nemen stokje van gemeente over

geplaatst in: Nieuws | 0

Ruim tien jaar lang heeft de gemeente Nijmegen cabaretavonden in Theater de Klif verzorgd, van programmering, ontvangst van de artiesten en het onderhoud van de theaterzaal, tot alle andere zaken die daarbij horen en waar de meeste mensen niet bij stil staan – geluids- en lichttechnicus inhuren, piano regelen, bardiensten inroosteren, enzovoorts. Maar na al die jaren vindt de gemeente Nijmegen dat het tijd is dat het theater op eigen benen gaat staan.

Uitgangspunt bij het verzelfstandigen van het theater is dat het overgenomen moet worden door mensen uit de wijk. Als vanuit de lokale gemeenschap de betrokkenheid kan worden gevonden om zo’n belangrijke voorziening in leven te houden, worden meerdere doelen bereikt: de programmering zal meer aansluiten op de behoefte van de wijk; er komen meer bezoekers uit de wijk naar het theater; de verbinding in de wijk wordt sterker; en de gemeente kan zich richten op kerntaken.

Dus werd er een zoektocht gestart naar vrijwilligers in de wijk die de programmering en alles wat daarbij hoort over willen nemen. Vijf mensen – Inge Nuijten, Egon Stoffelen, Roy van de Kerkhof en Petro van Ginneke als vaste groep en Tessa van der Rijken als adviseur – nemen vanaf nu het stokje van de gemeente over. Ze zijn deze winter begonnen met het strikken van artiesten voor seizoen 2017-2018, met dit jaar nog steun van de huidige programmeur, Paul Janssen. De programmering en de financiën voor het aankomende seizoen zijn nu rond, en maar voor het daaropvolgende seizoen is het plan om het theater op eigen benen te zetten en onafhankelijk van de gemeente als stichting door te gaan.

Dat zal spannend worden, maar als we de huidige samenwerking voortzetten zal het noch aan de gemeente noch aan de huidige theatergroep liggen. Het enige dat nodig is voor succes en continuïteit zijn volle zalen. Dus we zien je heel graag langskomen. Theater de Klif, het best bewaarde geheim van Nijmegen Noord!