Fabian Fransiscus overtuigt in De Klif (verslag)

geplaatst in: Klifhangers | 0

Met nieuwkomers weet je het nooit. Soms stelen ze met hun eerste avondvullende programma je hart, maar soms zakken ze dramatisch door het ijs. Fabian behoort duidelijk tot de eerste categorie: met fijne, intelligente humor en oprecht contact met de zaal, zette hij onlangs in Theater De Klif een geweldige voorstelling neer.

Fabian heeft een autistische stoornis en vertelt daar vrijelijk over. Eigenlijk is Vlafeest een masterclass autisme met droge feitjes en kleur gegeven door anekdotes uit Fabian’s eigen leven. In het begin moest je even wennen: hij beweegt nogal veel met zijn armen, maakte rare stappen met zijn voeten en kijkt het publiek niet veel aan. Fabian legt rustig uit dat dit soort motoriek en gedrag typisch is voor een autist. En in plaats van dat het storend wordt, went het snel en na een tijdje valt het niet meer op.

Met speels gemak zet Fabian het publiek naar zijn hand, praat uitgebreid met sommige bezoekers, vooral over hun ervaringen met autisme. Naast slimme, intelligente en soms platte grappen, deelt Fabian zijn eigen ervaringen en die beklijven het meest. Over hoe een autist geen ironie begrijpt – maar dat hij dat uiteindelijk toch heeft geleerd. Over hoe een autist bijna altijd dingen letterlijk neemt en dat je daarom moet uitkijken wat je tegen zo iemand zegt.

Fabian heeft met zijn eerste voorstelling een prachtige voorstelling gemaakt. Niet schreeuwerig, eerder klein, met geweldig veel grappen en een cursus autisme voor beginners. Mijn hart heeft hij in ieder geval gestolen.

Roy

Foto: Ariane van Ginneke

ABIAN-FRANSISCUS-VERSLAG