Arie & Edo – Klussen (verslag)

geplaatst in: Klifhangers | 0

Arie en Edo is een bijzonder duo. Niet alleen zijn ze volledig op elkaar ingespeeld, maar ze bezitten ook een unieke onderlinge tegenstelling, die het een genot maakt om naar te kijken. Je merkt ook goed dat het vrienden zijn, die elkaar steeds aan het uitdagen zijn en continue proberen de ander uit de tent te lokken. Ze spelen hun show, maar wijken continue van hun verhaal af en improviseren zoveel, dat je al snel niet meer weet wat bij de rode lijn hoort en wat er ter plekke bij is verzonnen. Daarom moet je echt bij de les blijven, maar ook omdat, als er af en toe niet hard genoeg gelachen wordt om een van de vele grappen, Arie en Edo het publiek nogal agressief bij de lurven grijpen en de clou nogmaals uitleggen of voor straf de hele scene weer overdoen.

Vrijdag 26 januari kwamen Arie en Edo naar Theater De Klif. “Klussen” gaat over twee doe-het-zelvers die een opdracht krijgen in een verzorgingstehuis. Klussen uitvoeren blijkt slechts een dekmantel: ze moeten van de directeur op zoek naar verstopt geld in de huisjes van de bewoners. Arie en Edo leven zich uit in woordgrappen, sketches en improvisaties, maar de rode draad is harde kritiek op hoe de overheid omgaat met onze ouderen. Dat maakt Klussen tot een enerverende show met gemeende diepgang.

Ze nemen wel hun tijd. Het eerste deel voor de pauze duurde anderhalf uur en er was licht gemor van mensen die minder getraind zitvlees hadden. Maar toch keerden ze allemaal na de pauze voor het tweede deel terug na wat rek- en strekoefeningen. En terecht: op het eind kwamen de vele losse eindjes in de verhaallijn plotseling allemaal samen en viel alles op zijn plek. Al reageerde het publiek volgens Arie en Edo niet enthousiast genoeg, waardoor ze scheldend en tierend de hele scene nogmaals speelden.

Na een wervelende show van tweeëneenhalf uur verliet een moe maar voldaan publiek de zaal, voor een borrel en een goed gesprek over – en iets later met – Arie en Edo. Het was een superavond. Aanrader!

Roy

 

ARIE en EDO VERSLAG

Foto’s: Tim Alstadt