Enge Buren op zoek naar vreemde eend in de bijt (verslag)

geplaatst in: Uncategorized | 0

Een uitverkocht huis, mensen op de wachtlijst, het moet niet gekker worden. De Enge Buren zorgen al 25 jaar voor hilarisch muzikaal theater. Op vrijdag 16 maart zou iedereen in Theater de Klif ‘doof gemaakt worden’.  Althans, dat was een uitspraak van Pyr Tilma, één van dit trio. Natuurlijk figuurlijk bedoeld. 

Het concept is duidelijk: een zeer muzikaal trio, wat zo’n beetje alle muziekinstrumenten bespeeld die los en vast zitten. Gooi er een bekende hit op komische Nederlandse tekst tegenaan en je hebt de Enge Buren. De heren stonden voor het tweede seizoen op rij in het Theater. Een gok? Nee, sowieso worden deze mannen gevolgd door een behoorlijke schare fans. Tel daarbij een mooi aantal wijkbewoners op en je hebt een full house.

‘Vreemde Vogels’ is hun zevende theatervoorstelling vol muziek, humor en cabaret.
Het beschrijft de zoektocht naar vreemde vogels binnen de muziekindustrie, de showbizz maar ook in het dagelijks leven! De zaal zweeft mee via eendagsvliegen en eigenaardige artiesten naar excentrieke entertainers en zonderlinge buren. In vogelvlucht langs rare snoeshanen en exotische paradijsvogels. En op zoek naar de vreemde eend in de bijt. Een merkwaardige mix tussen muzikale buitenbeetjes en theatrale hoogstandjes, aangevuld met dwaze dansjes en maffe acts.

Zoals een parodie door de zanger Henk van de Weijden, op André Hazes (God hebbe zijn ziel) waarbij de bekendste hit, een beetje verliefd, achterste voren werd vertolkt. Op zich al knap en vermakelijk bovendien. Misschien gaat de aandacht onterecht, wat minder uit naar Michiel Bos, een begenadigd gitarist. Door de mimiek van Pyr, blijft de aandacht zich dan verplaatsen naar deze lange slungel, die de zaal plat krijgt met de act van het ‘Beest in Bed’.

Als trio zijn ze perfect op elkaar ingespeeld en ook de driestemmige zang komt binnen. Hoe komisch ook, met hun vertolking van ‘Vreemde Vogels’ (een bewerking op de melodie van Klein Orkest-Over de Muur) raakten ze gevoelige snaar bij het publiek. Hierin werd de vluchtelingen problematiek aangehaald. In rap tempo werden nummers afgewisseld en werden ze menig keer bijgevallen door het publiek.

Het was een meer dan vermakelijke avond. En dat Enge Buren ooit begonnen zijn als coverband, is misschien niet echt bekend. Ondanks de succesformule die ze presenteren in de theaters, kruipt het bloed toch weer waar het niet gaan kan. Met een nieuwe band Brothers of Mercy, a Tribute to Alternative 80’s Music, laten ze een serieuzere kant zien. Wie weet zien we dit productieve trio weer eens terug bij het Wijkfeest in Nijmegen Noord? Het publiek genoot met volle teugen en trakteerden Enge Buren op een staande ovatie. Met een gezellige after party, was het weer een heerlijk avondje uit!

Petro

Foto’s: Tim Alstadt