Martijn Kardol: een belofte voor cabaretland

geplaatst in: Uncategorized | 0

We werden verblijd met de komst van Martijn Kardol op vrijdag 14 oktober in Theater de Klif. Met een goed gevulde zaal stond deze winnaar van het Leids Cabaret en Groninger Cabaretfestival in Nijmegen Noord met zijn derde voorstelling.

Het nieuws dat in Oekraïne mannen tussen 18 en 60 beschikbaar moeten zijn voor het leger, heeft de 33-jarige cabaretier aan het denken gezet over hoe hij zichzelf in zo’n situatie zou gedragen. Zou hij misschien de vlag kunnen dragen? Zijn derde solovoorstelling voelt actueel aan. Het past ook binnen het thema, want het gaat over zekerheden die wegvallen. Deze grote zorgen wisselt Kardol af met bijna Richard Groenendijkse comedy over klein leed in de huiselijke sfeer. Een gootsteen die stuk is of de interactie met zijn vriendin wordt vol zelfspot besproken. Ook een bezoekje aan een all you can eat-wokrestaurant of het verwaarlozen van zijn sportschoolabonnement. Met tussenkomst van mooie liedjes en een verrassend decorstuk zit er mooie afwisseling in de voorstelling. De rode draad is de ruimtereis van de Voyager in 1977, waarbij een gouden plaat wordt meegestuurd, waarop een samenvatting staat van het aardse bestaan wat mogelijk interessant kan zijn voor het buitenaardse leven. Hij vraagt zich af wat er anno 2022 op zo’n plaat moet komen te staan? Martijn Kardol is een jaren negentig-kind, opgegroeid met het vertrouwen dat er voor elk probleem wel een expert is. Nu zijn we in een situatie waarin experts het ook niet weten. Hoe kan een dertiger zijn leven op de rit krijgen terwijl de wereld van crisis naar crisis rolt? Het was een mooie voorstelling waarbij de bezoekers aan het denken werden gezet. We hopen Martijn weer eens terug te zien in ons Theater de Klif.

Fotografie: Toon de Vos