Troef en Lonneke Dort&Maarten van de Berg (Dubbelverslag)

geplaatst in: Klifhangers | 0

Sinterklaas-meezing-voorstelling van Troef 

Op zondag 25 november was Kindertheater Troef te gast in Theater de Klif. De eerste voorstelling was snel uitverkocht, dus werd er een tweede voorstelling gepland. Ook deze was (bijna) uitverkocht. Om 14.00 en 16.00 uur waren we getuigen van een leuke interactieve voorstelling waarin er werd gezocht naar de verdwenen verlanglijstjes. Naar aanleiding van een radiobericht gingen Tom van de Venn (contrabas) en Edwin van Rijsewijk (gitaar/saxofoon) samen met de kinderen op onderzoek uit. Ze belden aan bij alle bewoners van de liedjesflat met de vraag of zij iets verdachts hebben gezien. En welk liedje ze hadden gezongen bij de schoen voor Sinterklaas.

Een mooie aanleiding om dat liedje ook met het publiek te zingen. En dat deden de aanwezige kinderen dan ook uit volle borst, echt mooi om te horen. De liedjesflat werd deur voor deur afgelopen en zo maken we kennis met Vitamin Joe, de drummende jongeman, Klaasje van 3K, de oude dame en de Pikke Boef. Hij werd ervan verdacht alle lijstjes te hebben gestolen omdat hij zo gluurt en alles in de gaten houd. Maar als de Sint ook nog even langs komt, wordt alles duidelijk: Pikke Boef is eigenlijk de pakjespiet! En zo kunnen de cadeautjes toch nog bij alle bewoners bezorgd worden.

Het waren 2 geweldige voorstellingen met veel interactie en gezelligheid. Als klap op de vuurpijl riepen de kinderen 3 pietjes het podium op om lekker samen te dansen. De kinderen in het publiek kregen ook ook een high five. We zagen mama’s, grootouders en kinderen dansen met elkaar of met de pieten. Vermakelijk om te zien. Hartverwarmend was de actie waarbij Edwin en Tom nog uitgebreid de tijd namen om met de kinderen die het wilde, even een praatje maken en een handje geven.

Na de show deelden de pieten een presentje uit, inclusief een lekkere chocoladeletter. En mochten kinderen op de foto met de pieten. Daarmee werden twee shows afgesloten. En zagen we alleen maar kinderen met blije koppies.
Foto’s: Toon de Vos

Dubbelcabaret Lonneke Dort/Maarten van den Berg 

Met het dubbelcabaret van Lonneke Dort en Maarten van den Berg werden we aangenaam verrast met cabaret van een goed niveau: Lonneke beet het spits af met vooral, absurdistische liedjes, waarbij ze zichzelf op gitaar begeleidde. Haar gortdroge grappen met een prachtige mimiek en scherpe timing. Dat was met name haar sterkste troef. Tussen de liedjes door, wisselde ze af met korte sketches, die niet allemaal even raak waren. Maar voltreffers waren wel ‘de spreekbeurt’ en ‘de confrontatie met zuslief en de speekselaanval’.

En hoe krijg je de zaal mee met een echte meezinger, die met de veelzeggende tekst ‘ alles is van mij, mij, mij’  de vluchtelingenproblematiek naargeestig bespreekbaar maakt? Het lukte haar om het zelfs 2 stemmig te krijgen, maar de boodschap kwam binnen.

Na de pauze zette nieuwkomer Maarten in met zijn kijk op het voetbal, waarbij hij een inkijkje gaf in zijn enorme sportkennis. Voor een deel van het publiek herkenbaar, en voor een deel een wat moeizame opening. De rode draad was wel dat hij op de grond ging liggen, als het hem allemaal te veel werd. Met de ‘Feyenoord-strategie’ ging hij neer bij het voetbal waar hij werd uitgekotst, het pestgedrag op school, de zoektocht naar het juiste ei en het gesprek met de psychiater. “Ik loop als een pinguïn en als ik iemand een hand wil geven, wil ik hem slaan, zo onhandig ben ik!”

Maarten wisselde harde grappen af met intellectuele humor over bijvoorbeeld de oorlog. Opgevoed door zijn ouders die beiden dominee zijn, werd hij langs diverse Joodse begraafplaatsen geleid, zelfs op de vele vakanties en was het thema ‘oorlog’ voelbaar in hetgeen ze bezochten én bespraken.  Maarten bleek in staat om ons mee te nemen in zijn verhaal.

Al was zijn timing niet altijd even subtiel, met zijn eerste voorstelling gaf hij blijk van zijn brede kennis en trakteerde het publiek op een cabaretvoorstelling van een behoorlijk hoog niveau.

Een meer dan verrassend duo, en dat hadden we niet persé zien aankomen. Aanrader!

 

Petro
LONNEKE DORT & MAARTEN VD BERG