Weldadige humor van Benjamin van der Velden (verslag)

geplaatst in: Klifhangers | 0

Sommige mensen hebben een leven dat lijkt op John Lennon’s beroemde quote, maar dan anders: “Life is what happens to you while you’re not making any plans”. Zo iemand is Benjamin van de Velden. Van vuilnisman tot cabaretier, zonder idee. Als je samen met Benjamin in zijn eerste avondvullende voorstelling door zijn leven struikelt, lijkt het één groot hilarisch en ontroerend ongeluk.

Het begin is wat schokkerig, maar misschien is dat omdat hij er bij opkomst achter komt dat zijn halve familie op de eerste rij zit. Maar hij komt snel in zijn ritme en legt makkelijk contact met de zaal, al blijkt er wel een kleine generatiekloof te zitten tussen de 28-jarige Benjamin en het publiek. En als hij achter de piano kruipt voor zijn eerste liedje toont hij zijn muzikale talent. Dit moet zonder meer de meest muzikale vuilnisman van Nederland zijn geweest.

Benjamin’s humor is weldadig. Hij praat over zijn tocht door het leven, over mislukte relaties, citeert kleine gedichtjes, en verliest zich niet in wollige verhalen over hoe de wereld er uit moet zien. Dan kruipt hij plots onder je huid met persoonlijke verhalen over zijn zieke broer. Zijn eerste programma is ruig, rafelig en de samenhang lijkt soms zoek. Maar het is overduidelijk dat een geweldig talent De Klif heeft aangedaan. Want als je in één show een vorstelijk lied kunt spelen en de hele zaal het refrein ‘Dikke Tieten’ kunt laten meezingen en kunt afsluiten met zo’n prachtig, gevoelig lied over het ongeluk met De Stint in Oss, als je die uitersten aankunt, dan ben je eigenlijk al een hele grote.

Roy

BENJAMIN-TDK-1 VERSLAG

Foto’s & Video: Tim Alstadt